Ayuttayah

Bangkokban bőven akad látnivaló 2-3 napra is. A királyi palota, a Wat Phra Keo és a Wat Pho a hatalmas fekvő Buddhával, az éjszakai virágpiac vagy a kígyófarm. Ezeket két évvel ezelőtt mind-mind végigjártuk, egyetlen hely volt, ahová anno nem jutottunk el: Ayutthaya, a középkori romváros, a néhai Sziem fővárosa. Így hétfő este kitaláltuk, hogy befizetünk egy helyi utazási irodánál egy egész napos városnéző utat. Másfél óra alatt értünk oda. Számomra mindig nagy élmény hátrahagyni a nagyvárosokat és látni, hogyan élénkül meg a vidék, a szerezeteseket ahogyan mezítláb sétálnak az utcán és összegyűjtik a napi adományokat, az asszonyokat, ahogyan virágfüzéreket árulnak a házioltárokra vagy az út mentén fekvő rizsföldeket.

2016-12-06-23-01-21

Ayutthaya tartomány három folyó találkozásánál fekszik (Csaophraja, Lophuri és Paszak). Maga az óváros egy szigeten található. Számos mesterséges tó és csatorna is található városszerte, ami mind-mind az ellenség útját hivatott megnehezíteni. 1350-ben alapították, virágkorára több mint egy millióan laktak itt, így az akkori világ legnagyobb városa volt. Több korabeli feljegyzésben európai utazók Párizshoz hasonlították. A várost a 18. században a burmaiak pusztították el, azóta a folyók többszöri áradásának köszönhetően gyakran állt víz alatt, ami az ókori épületek jelentős pusztulásához vezetett. Az UNESCO világörökségének részét képezi a terület.

Mivel a város romjai 289 hektáron terülnek el, gyalog lehetetlen bejárni. Aki nem szervezetten érkezik, az biciklivel vagy tuktukkal fedezheti fel, mi minibuszokkal közlekedtünk a legfontosabb látnivalók között. Minden templomnál vagy sztupánál külön belépőt kell fizetni, de most októbertől január végéig sehol nem kell fizetni. Így tisztelegnek a király emléke előtt, akinek egyik fő feladata a kultúra népszerűsítése volt.

Elsőként Phra Chedi Chaimongkolnál voltunk, ami egy Buddhista templom. Thaiföldön nem pagodának, hanem chedinek nevezik ezeket az épületeket. A 4 égtáj felől 4 nagy Buddha áll a központi részen, körülötte pedig sok kisebb. Amit imádok Thaiföldben, hogy lépten nyomon belefutunk valamilyen érdekes, de finom gyümölcsbe, orchideékba, vagy egy elefántba. A mai napunkon is pont ez történt.

Következő megállónk volt a Wat Maha That, amit a legjobban vártam. Itt található ugyanis az a Buddhafej, amit egy banyanfa gyökerei nőttek be. A környező templomok nagyon leromlott állapotban vannak, de talán egész Ayutthayában ez a fej a legkülönlegesebb látnivaló.

2016-12-06-22-27-33

Utunk során megálltunk még egy 43 méter hosszú fekvő Buddhánál, ami a 4. leghosszabb az országban, majd az Arany Hegynek is nevezett Wat Phu khao Thongnál, ami egy négyszög alapon fekvő sztupa. A város alapító királya a 14. században a burmai seregen aratott győzelme emlékére építtette.

SONY DSC

Szintén érdekes volt még a Wat Phrasisanphet, aminek központjában 3 nagy sztupa áll és a hajdani királyok hamvait őrzi. A templomot körülvevő vizes árkokban 1,5-2 méteres varánuszok tanyáztak, kígyók és piranhak.

A monostor körül rengeteg elefánt volt  megint, mentünk is megsimogatni a kicsiket.

Utolsó állomásunk a Bang Pa-In Palota volt, ami a királyi család nyári rezidenciája. Nem csak egyetlen palota található itt, hanem a szomszédos országok különleges építészeti stílusában emelt épületek, sőt még egy görög épület is van. Kedvencem a bangkoki és a kínai  stílusú palota volt, és természetesen a kert.

6 óra körül értünk vissza Bangkokba, így úgy döntöttünk vacsora előtt tökéletes program lesz egy igazi thai masszázs, bár én végül az olajos verzió mellett voksoltam. A masszázs az izmok nyújtásával, nyomásával a szabad energiaáramlást segíti, nem csak karral, de könyékkel, alkarral, sőt talppal is nyomást fejtenek ki. Aki Thaiföldre jön annak kötelező program. Az utcán egymást érik a masszázsszalonok, sőt vannak olyanok is, amik ténylegesen az utcára állítják ki a masszázsszékeket. Persze sokkal nyugodtabb élmény egy szimpatikus szalonba betérni, ahol hagyományos ruhát adnak a vendégre, a végén pedig teával kínálják.

2016-12-07-09-46-51

Thaiföldi kitérőnket mi mással, mint nagy kedvencünkkel a Mango Sticky Rice-al (mangóval tálalt ragacsos rizs, kókusztejjel leöntve) Pad Thai-al, a klasszikus thai vacsorával zártuk, amihez persze a legfinomabb sört, a Changot ittuk. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s