Ausztrália másodszor, Gold Coast és Brisbane

Utazásunk felénél érkeztünk vissza Ausztráliába, ezúttal a Gold Coastra. Hihetetlen, hogy már 5 hét eltelt. Kicsit szomorúak is vagyunk, de azért még 5 hét hátra van 🙂

2016-11-22-09-31-45

A Gold Coast, vagyis Arany part nem véletlenül kapta ezt a nevet. 37 km hosszú aranybarna homokos partszakasz, mintha ez lenne Ausztrália Miami-ja. Van itt Palm Beach Avenue, Miami városrész és Surfers Paradise illetve Seeworld. Ausztrália játszóterének is hívják. A szállásunk a központi részen van, Surfers Paradise-ban, aminek azért örülünk, mert bejártuk a többi városrészt is és igazából ez az ami lüktet, ahol igazán van élet. A város érdekessége nem csak az, hogy tengerparton van, hanem, hogy a házak között kiterjedt csatorna-rendszert alakítottak ki. Sokan nem busszal, hanem hajóval járnak haza.

2016-11-20-20-56-27

Sőt! Épp érkezésünk előtt egy nappal kezdődött az érettségizők fesztiválja a Schooles. Először furcsa volt, hogy miért tűnünk mi a legidősebbnek az utcán sétáló fiatalok között, de nem volt nehéz megtalálni a strandon a hatalmas fesztivált. Azért kicsit irigykedünk. Érettségi után 8 napig fesztiváloznak és buliznak, mintha nálunk a Balaton Sound az érettségizők bulija lenne.

Mivel a város igazából egy hatalmas nyaralóövezet, így mi is felvettük az itteni ritmust. Reggel elsétáltunk a strandra, kifeküdtünk napozni, sőt  a vízbe is bemerészkedtünk. A levegő 28 fokos, a víz pedig 22-23, de mindenképp szerettünk volna fürdeni a Tasmán-tengerben, így belementünk. Sajnos a strand nem hasonlít az európai strandokra, nincsenek napernyők, bárok, sőt pálmafák sem, így árnyék nélkül nem lehet sokáig bírni a napon. Ráadásul a tenger nem csak hideg, de a hullámok valóban a szörfösöknek kedveznek. Ennek ellenére, Sydneyben a Bondi beachen sokkal több szörföst láttunk.

Délután a különböző városrészeket fedeztünk fel, Miamit és Palm Beachet.

20161121_164650

Az infrastuktúra nagyon jó, van villamos, 5 percenként busz, szóval könnyű eljutni bárhová.  A strand mindenhol szép, de éttermek, boltok, bárok inkább csak a Surfers Paradise-on vannak, szóval rövid időn belül vissza is jöttünk, majd eldöntöttük, hogy másnap átmegyünk Brisbane-be.

Nem csak Amerikában, de itt Ausztráliában is van Greyhound busztársaság, ami megbízható és gyors buszairól híres. Náluk foglaltunk jegyet.

Nagyjából másfél óra az út Brisbane-be, Ausztrália harmadik legnépesebb városába (Sydney és Melbourne után). Queensland állam fővárosa, az egyik legrégebben alapított város, tele számtalan régi stílusú épülettel, és világhírű egyetemmel. A város közepén folyik át a Brisbane folyó, partját parkok, botanikus kert és egy street beach szegélyezi, vagyis egy mesterséges homokos strand a belváros közepén. Szerintem az egyik legélhetőbb és legérdekesebb város azok közül, ahol itt Ausztáliában jártunk. Hangulatos, sokszínű, izgalmas.

20161122_205531

Délelőtt a parkokban és a botanikus kertben sétáltunk. Mivel itt a klíma már szubtrópusi, rengeteg olyan növény él szabadon, amiket mi otthon szobanövényként tartunk. Broméliák, papagáj virág, még valamilyen vad-mangó fát is találtunk.

2016-11-22-18-33-39

Ebéd után a street beach felé vettük az irányt. Ez az ingyenes homokos strand a belváros közepén, a folyó partján helyezkedik el. A víz kellemesen meleg, a part pálmafákkal szegélyezett, van kiépített zuhanyzó, a fürdőzőkre pedig vizimentők felügyelnek.

Úszás és szundi után az Albert streeten sétáltunk vissza a buszállomásra, ami a város legforgalmasabb utcája, tele éttermekkel, bárokkal, plázákkal. Már itt is nagyban folyik a karácsonyi készülődés, karácsonyfák állnak a boltokban, irodaházakban, csak itt inkább a pálmafákat világítják ki, és nem várják a havat. 🙂

Ez volt az utolsó napunk Asztráliában. Nagyon megszerettük ezt az országot, az egyik legélhetőbb azon országok közül, ahol eddig jártunk. Szeretnénk még egyszer visszajönni, és a sivatagot is megnézni, rengeteg látnivaló van, amit majd egyszer még sorra kerítünk.

Ausztrália másodszor, Gold Coast és Brisbane” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Új-Zéland. Élni jobb lenne mondjuk Ausztráliaban, de Új-Zéland meseszép és izgalmas. Kiránduláshoz tökéletes célpont. Ausztráliában nem lehet annyi mindent csinálni, mint NZ-n.

   Kedvelés

   1. Egyik helyen se jártam még, de valahogy úgy érzem én is Új-Zélandot választanám.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s